Bij Secrid investeren we 1% van onze omzet in getalenteerde ontwerpers die werken aan betere en duurzamere producten.
Kijk eens om je heen. Alles is ontworpen. Van de kleding die je draagt, tot de telefoon in je zak en het gebouw waarin je bent. Al deze producten geven vorm aan de maatschappij en hebben impact op onze ecosystemen.
Sinds de Industriële Revolutie en de verhuizing van fabrieken naar lagelonenlanden, is massaproductie van producten met een lage prijs en een korte levensduur de norm geworden. Dit bracht welvaart, maar ook maatschappelijke ongelijkheid, uitgeputte grondstoffen, milieuvervuiling, afnemende biodiversiteit en een klimaatcrisis.
De industrie kan niet worden gestopt, maar wel veranderd. In die transitie zien wij een leidende rol voor ontwerpers. Wij geloven dat zij met hun uitvindingen een positieve verandering teweeg kunnen brengen. De algemene richtlijn is eenvoudig: ieder nieuw product moet beter zijn dan de voorgaande generaties.
Onze oprichters vertellen waarom we 1% van onze omzet doneren aan het Secrid Impact Fund.
Als ontwerpers hebben René van Geer en Marianne van Sasse van Ysselt Secrid opgericht met het doel om de focus van de industrie te verschuiven van het produceren van steeds meer, naar steeds betere producten.
Als bedrijf doen we ons best om producten te ontwerpen die een positieve invloed hebben op het leven van mensen in en rond onze productieketen. Maar we kunnen de wereld niet alleen veranderen. Daarom inspireren en ondersteunen we getalenteerde ontwerpers die verandering teweegbrengen in hun industrie.
Projects / partners
Secrid talent podium
Sinds 2022 zetten we jaarlijks 7 getalenteerde ontwerpers in de schijnwerpers met het Secrid Talent Podium tijdens Dutch Design Week in Eindhoven. Naast dit podium bieden we elke ontwerper coaching en een geldbedrag van €7.777- een verwijzing naar onze 7 designprincipes voor holistisch ontwerp.
Design Challenge
Secrid is global partner van de design challenges georganiseerd door What Design Can Do. Met deze challenges doen zij een beroep op de wereldwijde creatieve gemeenschap om grote uitdagingen van deze tijd op te lossen. De winnende teams krijgen toegang tot een professioneel ontwikkelingsprogramma, kunnen rekenen op waardevolle publiciteit via de kanalen van alle partners en ontvangen een geldbedrag.
Back to Nature Foundation x Super Local
In 2023 zijn we een onderzoeksproject gestart met Luc van Hoeckel. Het doel is om een product te ontwerpen samen met lokale mensen en materialen, waarvan de opbrengst terugvloeit naar de gemeenschap en de Back to Nature Foundation. Deze non-profit organisatie, opgericht door Manon van Olde Barneveld en Sankale Ole Ntutu, is gericht op het beschermen en behouden van het Masai Mara ecosysteem en de Maasai cultuur in Kenia.
Sheltersuit Foundation
Sheltersuit Foundation maakt en distribueert waterdichte Sheltersuits en Shelterbags om daklozen warm en comfortabel te houden. In 2024 hebben we een limited-edition collectie ontwikkeld om de productie en distributie te ondersteunen. Voor elke verkochte wallet doneert Secrid €10.
INSPIRE A NEW GENERATION OF DESIGNERS
Bij Secrid geloven we in het versterken van de volgende generatie ontwerpers. Daarom openen we regelmatig onze deuren voor (toekomstige) ontwerpers, zodat ze een kijkje kunnen nemen achter de schermen en kunnen zien hoe wij design, innovatie en verantwoorde productie combineren. Via onze holistische ontwerpprincipes ondersteunen we initiatieven die jong talent helpen groeien, verbinden en ideeën ontwikkelen die bijdragen aan een betere toekomst. Meer informatie vind je hier.
Redesigning the Future of Materials
We leren op verschillende manieren over nieuwe materialen. Eén manier is via het Secrid Impact Fund: we steunen Celium™ van Polybion, een van de winnaars van de What Design Can Do-challenge in 2024. Celium™ is een plantaardig en organisch materiaal, gekweekt door bacteriën die worden gevoed met landbouw- en fruitafval. Samen met Polybion testen we de materialen voortdurend en werken we eraan om het materiaal op het niveau van de industrie te krijgen. Lees er meer over in dit artikel.