dutch design week talent podium

Dutch Design Week:
Het SECRID TALENT PODIUM

Ieder nieuw product moet beter zijn dan de voorgaande generaties.

Tijdens Dutch Design Week (22 t/m 30 oktober 2022) presenteerden wij het Secrid Talent Podium. Een tentoonstelling met ontwerpen van 11 veelbelovende talenten op het gebied van evolutionair productontwerp. Samen met de Dutch Design Foundation hebben we zo de eerste stappen gezet voor een beweging die ontwerpers met een duurzame, holistische kijk op design samenbrengt en ondersteunt.

Zo’n beweging past in onze filosofie van de Industriële Evolutie. De algemene richtlijn daarvan is eenvoudig: ieder nieuw product moet beter zijn dan de voorgaande generaties. Om ons gedachtengoed kracht bij te zetten, investeren wij 1% van onze omzet in het inspireren, verbinden en ondersteunen van (jonge) designers.

De elf talenten die te zien waren op het Secrid Talent Podium ontvangen naast coaching, ieder een geldbedrag van €7.777,77. Een verwijzing naar onze 7 invalshoeken voor holistisch productontwerp.

De ontwerpers die we in de spotlight hebben gezet tijdens DDW zijn: 

Nienke Hoogvliet (Zeefier), Tom van Soest (Stonecycling), Merle Bergers (Lingua Planta), Simon Dogger (Emotion Whisperer), Don Kwaning (Medulla), Bas Timmer (Sheltersuit), Vivian Erdsieck (Studio Viverdie), Occony (Peakchair), Alissa & Nienke (Elephunk Table top & Mirablia Felt Wall hanging), Ermi van Oers (Living Light), Mapu Speakers (winnaar What Design Can Do Challenge 2021).


ddw industrial evolution
René van Geer

Secrid Talent Podium LIVE

Midden in de Dutch Design Week, presenteerden we ook een LIVE programma voor de nieuwe generatie duurzame productontwerpers. Deze Talk was een verdieping van het Secrid Talent Podium. René van Geer deelde onze designfilosofie en ging in op enkele designdilemma’s waar we bij Secrid in de afgelopen jaren mee hebben geworsteld en tot welke keuzes dat heeft geleid.

Designdilemma's

Secrid wordt gedreven door creativiteit, interesse in mensen en een holistische benadering van duurzaamheid. Het assortiment is gebouwd rond één product – de Cardprotector. Al 13 jaar experimenteert Secrid hoe dit ene product steeds ‘beter, duurzamer en waardevoller’ kan worden.

Daardoor staan de kwaliteit en de levensduur van Secrid nu op eenzame hoogte en kan zij nog steeds uitstekend concurreren met de bijna duizend kopieën uit China. Uiteraard is dit proces in de praktijk niet zo simpel als het lijkt, want productontwerp zet je voor complexe vraagstukken. Zo doet Secrid bijvoorbeeld veel onderzoek naar het vervangen van leer door biomaterialen. De levensduur van de alternatieven kan tot nu toe nog niet tippen aan dat van dierlijk leer, dus welke duurzame keuze maak je dan?

Veelbelovende ontwerpers

De gezamenlijke visie van Secrid, Dutch Design Foundation en What Design Can Do (WDCD) heeft geleid tot een nieuwe samenwerking. Deze LIVE Talk is een verdieping van het Secrid Talent Podium, een expositie van veelbelovende ontwerpers tijdens DDW in het Klokgebouw. We willen je inspireren, uitdagen en gaan graag met je in gesprek: hoe wil jij bijdragen en hoe kunnen we elkaar helpen een evolutie in gang te zetten?

De industrie kan niet worden gestopt, maar wel worden veranderd. Het is tijd voor een overgang naar de Industriële Evolutie.

Make it Circular Challenge
What Design Can Do (WDCD) deelt de gezamenlijke visie van Secrid en Dutch Design Foundation. Dat heeft geleid tot een nieuwe samenwerking. Gezamenlijk nodigen we nieuw talent uit om deel te nemen aan de Make it Circular Challenge, een initiatief van WDCD.

Secrid is de global partner in de categorie ‘What We Buy’. Dit omvat alle consumentenproducten die we dagelijks gebruiken, van meubels tot speelgoed, schoonmaakproducten voor thuis en auto's. De uitdaging is om circulaire systemen te ontwerpen waarin deze producten kunnen bestaan, en tegelijkertijd te onderzoeken waarom we ze überhaupt kopen. Initiatieven gericht op delen, repareren, hergebruiken en meer zijn hier allemaal welkom.

De winnaars van de Make it Circular Challenge ontvangen een award-pakket dat wordt ontworpen om hun projecten naar een volgende niveau te brengen. Ze krijgen toegang tot een ontwikkelingsprogramma van zes maanden met experts van het wereldwijde Impact Hub-netwerk. Winnende teams zullen ook €10.000 ontvangen om in hun project te investeren en kunnen rekenen op waardevolle pers en publiciteit via de kanalen van WDCD en alle andere partners.

In deze design brief kun je meer lezen.

Aanmelden kan gratis tot 11 januari 2023 via het Challenge Platform.

Industriële Evolutie
De manier waarop producten worden gemaakt en gebruikt, is toe aan een drastische verandering. Sinds de industriële revolutie en de verhuizing van fabrieken naar lagelonenlanden, is de massaproductie van goederen met een lage prijs en een korte levensduur de norm geworden. Tegenwoordig weten we dat de gevolgen hiervan desastreus zijn: de negatieve impact van ons productie- en consumentengedrag maakt de natuur, de aarde en onszelf kapot. De industrie kan niet worden gestopt, maar wel worden veranderd. Het is tijd voor een overgang naar de Industriële Evolutie. De algemene richtlijn daarvan is eenvoudig: ieder nieuw product moet beter zijn dan de voorgaande generaties. Een industrie die bijdraagt aan een gebalanceerde aarde en een duurzame samenleving. Ontwerpers spelen hierin een cruciale rol.