Valuing capabilities: Sociale
ontwikkel-
bedrijven
en Secrid
Al 15 jaar assembleren teams van sociale ontwikkelbedrijven de wallets van Secrid.
Onze collega's daar hebben een aangepaste omgeving nodig om te kunnen werken, omdat ze bijvoorbeeld autisme hebben of omdat ze een ledemaat hebben verloren. Maar waar de samenleving de neiging heeft om te focussen op hun beperkingen, zien wij hun mogelijkheden.
We werken met deze mensen omdat zij de beste zijn voor de job. Voor ons zijn zij onmisbaar: ze hebben unieke vaardigheden. Ze zijn een integraal onderdeel van de activiteiten, identiteit en het succes van Secrid.
Download hier onze whitepaper: 5 adviezen om sociale ontwikkelbedrijven succesvol in te zetten binnen het productieproces
We werken al 15 jaar op deze manier. Waarom er nu over praten?
We denken inmiddels bewezen te hebben dat samenwerken met beschutte werkplaatsen werkt. Eerlijk gezegd waren we zo gefocust op het opbouwen van deze werkwijze dat we niet veel tijd hebben gestoken in het publiekelijk praten erover. Maar we voelen dat het nu tijd is om er meer over te zeggen - hopelijk om ondernemers, werknemers, ontwerpers en consumenten te inspireren vragen te stellen en bewuste beslissingen te nemen.
Alleen al in Nederland zijn er 125.000 mensen met een beperking op zoek naar werk. Dat is een enorm potentieel. Het is nodig om banen te creëren voor deze mensen die willen en kunnen werken. Dit betekent: erken en omarm de motivatie en talenten van mensen met een beperking.
We hebben een winstgevend bedrijf opgebouwd waarmee we proberen de rol te spelen die het in de samenleving zou moeten spelen: banen creëren, mensen en de planeet waarderen en kwaliteitsproducten voor dagelijks gebruik produceren. We zijn zeker nog niet klaar bij Secrid. Maar, we zijn wel klaar om onze gedachten en acties tot nu toe te delen, om gesprekken op gang te brengen en andere bedrijven aan te moedigen om ook verandering te brengen.
Producten, processen en levens verbeteren.
Toen we onze eerste Secrid wallet hadden ontworpen, vroegen potentiële leveranciers ons of we deze goedkoop in China konden laten maken. We weigerden beleefd, omdat we al wisten dat dit risico's zou inhouden voor het welzijn van de werknemers en het milieu. Dus wij tweeën samen met onze collega Paul assembleerden de eerste 13.000 Secrid wallets gewoon zelf, aan de keukentafel. Dit hebben we met liefde gedaan, maar het was natuurlijk niet houdbaar voor de lange termijn.
We hadden een slimmere manier van werken nodig - dus dachten we terug aan 1995, toen we hadden samengewerkt met een beschutte werkplaats voor een voormalige klant. We namen contact op met de manager van DZB Leiden en toen viel alles op z’n plek. In de daaropvolgende jaren breidden we onze activiteiten met sociale ontwikkelbedrijven uit, waarbij we samenwerkten met Werkse! en Spaarne Werkt. Nu werken er meer dan 150 mensen voor Secrid in beschutte werkplekken.
Hun oog voor detail en het vermogen om zich te concentreren is veel sterker dan bij een doorsnee persoon.
Met de expertise van deze organisaties, hebben we onze producten, processen en werknemerstraining aangepast aan de werkwijze van onze teams. Sinds het begin zijn de kennis en de feedback van onze collega's in de beschutte werkplaatsen cruciaal geweest voor deze ontwikkeling: zij kennen elke millimeter van de Secrid producten, elke seconde van de assemblageprocessen en weten dan ook precies hoe ze deze kunnen verbeteren.
Dankzij hun input hebben we onnodige elementen uit onze ontwerpen kunnen verwijderen. Ook hebben we verbeterde gereedschappen ontwikkeld en intuïtieve machines ontworpen voor werknemers die wallets in elkaar zetten en graveren (vaak honderden tegelijk). En wanneer onze ontwerpers bezig zijn met een nieuwe Secrid collectie, dan is hoe onze werkplaatsteams ermee gaan werken altijd top-of-mind.
Door wat onze werkplaatsteams vertellen, kunnen wij onze producten en processen verbeteren. Daarbij horen wij van de medewerkers dat ze zich gezien en gehoord voelen. Ze worden gezien als een gewaardeerd onderdeel van Secrid. Dit geldt ook voor het leven buiten het werk. Ze ontwikkelen en versterken hun zelfvertrouwen, vaardigheden, financiële situatie en sociale netwerk. Met banen die ze als zinvol ervaren: ze voelen zich nuttig en genieten er echt van om naar het werk te gaan.
De vaardigheid en precisie van de teams zijn uitzonderlijk. Toen wij bijvoorbeeld we die eerste 13.000 wallets in elkaar zetten, ging er natuurlijk wel eens iets mis... Maar onze werkplaatscollega’s maken bijna geen fouten. Hun oog voor detail en het vermogen om zich te concentreren is veel sterker dan bij een doorsnee persoon. Ze zijn er trots op om de hoge kwaliteit van onze wallets te kunnen garanderen.
De collega’s bij de sociale ontwikkelbedrijven weten bovendien goed wat voor soort werkomgeving ze nodig hebben. Beschut, ja, om overprikkeling te vermijden en ruimte te maken voor de dynamiek van de teams. Maar, in wezen voelen ze zich gewoon onderdeel van Secrid, ook door de inrichting van de werkplaats. De mensen werken in een ruimte die onze bedrijfswaarden uitstraalt.
We zouden het niet anders willen.
Goed ondernemen is niet makkelijk. Maar wel essentieel.
Er zijn geen gemakkelijke antwoorden wanneer je je inzet voor het goede – dit gaat dus ook op voor de samenwerking met sociale ontwikkelbedrijven. We zijn al 15 jaar bezig, maar we blijven voortdurend op zoek naar verbeteringen.
Onze producten en processen ontwerpen op basis van de feedback van onze werkplaatsmedewerkers betekent een aanzienlijke investering van tijd en geld (veel mensen nemen aan dat we gesubsidieerd worden om beschutte werkplaatsen te integreren in onze bedrijfsvoering, wat niet het geval is). We hebben ons gecommitteerd aan deze voortdurende investering omdat dit het logische pad voor Secrid was - en nog steeds is.
Toch is er nog veel werk te doen om de beschutte werkplaatsen landelijk de aandacht te geven die ze verdienen. Daarom roepen we ondernemers op om een samenwerking met sociale ontwikkelbedrijven te overwegen. Het vragen om en handelen op basis van de feedback van onze werkplaatsmedewerkers is misschien niet normaal. Maar dit zou wel de praktijk moeten zijn: de werkplaatsteams staan het dichtst bij de processen, dus zij weten het beste hoe dingen beter kunnen.
Het gaat om de mensen.
In de loop van 15 jaar hebben we onze producten en processen kunnen verbeteren dankzij de vaardigheid, het inzicht en de nauwgezetheid van onze teams in de beschutte werkplaatsen. Samenwerken met deze collega's is onmisbaar voor onze waardengedreven bedrijfsvoering. Het is daarnaast een centraal onderdeel van de winstgevendheid van onze activiteiten. Hierdoor kunnen we blijven investeren in innovatie voor mensen, processen en materialen. Want, het belangrijkste is uiteindelijk de positieve invloed op onze collega's in de beschutte werkplaatsen in de vorm van voldoening, onafhankelijkheid en persoonlijke en professionele ontwikkeling.
DZB Leiden
DZB Leiden ondersteunt mensen in de regio Leiden die werk zoeken, maar moeite hebben om dit te vinden door ziekte, een beperking, of een tegenslag in het leven. De organisatie brengt werkzoekenden en lokale werkgevers bij elkaar en biedt functies waar ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen op een plek waar ze zich thuis voelen.
Werkse
Werkse! begeleidt Delftenaren met een afstand tot de arbeidsmarkt naar passend werk. Soms is het een kwestie van de juiste vacature en werkgever vinden. Maar meestal investeert Werkse! eerst in de ontwikkeling van kandidaten, met trainingen, gesprekken en een werkervaringsplaats. Werkse! biedt daarnaast beschut werk voor mensen met een arbeidsbeperking.
Spaarne Werkt
Spaarne Werkt is een participatiebedrijf waar werkzoekenden klaar worden gemaakt om de arbeidsmarkt te (her)betreden. Spaarne Werkt biedt persoonlijke hulp en begeleiding aan mensen die willen en kunnen werken in Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort.